Κυριακή, Φεβρουαρίου 25, 2007

Let there be music...

Ε λοιπόν ναι, το παραδέχομαι πως ζήλεψα όλους αυτούς που έχουν μουσική στα blog τους και το δικό μου είναι μουντό και σιωπηλό. Επίσης δε μου άρεσε η προηγούμενη πεντάδα. Μια πεντάδα γαλλικών τραγουδιών λοιπόν:

Ι.


Ο Yann δε νομίζω πως χρειάζεται συστάσεις. Εγώ τον ονομάζω συνθέτη της γαλλικής βροχής. Έχει κάτι ιδιαίτερο, κάπως μινιμαλιστικό αλλά πολύ ενδιαφέρον και συναισθηματικό στην μουσική του. Μου προκαλεί μια πολύ ξεχωριστή αίσθηση, δεν ξέρω ακόμα πως να την περιγράψω ακριβώς με λέξεις. Ίσως μελαγχολία και παράλληλα ελπίδα. Θλίψη και χαρά μαζί...; Μάλλον κάτι το πολύ ανθρώπινο, ελαφρύ και βαθύ ταυτόχρονα.
(Το συγκεκριμένο τραγούδι βέβαια έχει αγγλικό στίχο)

II.


Αυτό το τραγούδι το έχει πει και στα ελληνικά ο Χρήστος Θηβαίος με τους Συνήθεις Υπόπτους, και μουσικά προτιμώ τη δική του εκδοχή, αλλά πρέπει να παραδεχτώ ότι το πρωτότυπο υπερτερεί κατά πολύ στους στίχους. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έβαλα κάποιο άλλο τραγούδι του Georges Brassens (αν και στο μέλλον ίσως βάλω περισσότερα).

ΙΙΙ.


Calogero και Passi. Ο Calogero πολύ γνωστός εδώ στη Γαλλία, κάνει κάτι ανάμεσα σε pop και rock, αν και γενικά πάντα είχα πρόβλημα να κατατάσσω τους καλλιτέχνες σε κατηγορίες. Μια ιδέα γαλλικής rap, με πολύ καλό στίχο και μελωδικότητα. Απέχει λίγο από τα είδη της μουσικής που ακούω, αλλά δεν έχει απολύτως καμία σημασία, εκτιμώ καθετί ωραίο.

IV.


Aston Villa. Για όποιους νομίζουν ότι οι γάλλοι δε μπορούν να γράψουν rock. Με αυτούς άρχισα να ακούω γαλλική μουσική (η οποία με λίγο ψάξιμο νομίζω πως δεν είναι τόσο κακή όσο νομίζουμε. Ναι, υπάρχουν πολλά κακά παραδείγματα το ξέρω, αλλά τείνουν προς βελτίωση).

V.


Η Carla ήταν ένα μοντέλο ιταλικής καταγωγής (εξ'ου και το όνομα). Μια ωραία πρωία από εκεί που ήταν μοντέλο αποφάσισε να γίνει τραγουδίστρια. Και όλως περιέργως, δεν έγινε μια συνηθισμένη ατάλαντη ποπ τραγουδίστρια. Πήρε την κιθάρα της και κάθισε κι έγραψε τραγούδια. Ιδιαίτερη φωνή, που δεν σε θαμπώνει αλλά σου αφήνει ζεστασιά, όπως και τα τραγούδια της. Την αγαπώ πολύ.

9 σχόλια:

exilio είπε...

Yann..."συνθέτη της γαλλικής βροχής"..τι όμορφο!
Είναι ακριβώς όπως τα λές!
Είναι ξεχωριστός..και ιδιαίτερος για μένα..μου έχει χαρίσει πολλά!
Κρίμα που δεν μπόρεσα να τον δώ απο κοντά το καλοκαίρι που είχε έρθει Αθήνα!

Αυτός ο καλλιτέχνης έχει πολλά να δείξει ακόμα....δεν είναι μόνο μια Αμελί(που απο τι ξέρω η μουσική είχε γραφτεί πριν γυριστεί η ταινία).Αντιθέσεις πολλές!

Το l'absente το έχεις ακούσει;

Πολύ χαίρομαι που σε βρίσκω!:)))

exilio είπε...

"ελαφρύ και βαθύ ταυτόχρονα"

επίσης και απλός και πολύπλοκος ταυτόχρονα

..αχ..με σκλάβωσες βραδιάτικα:)

exilio είπε...

"Απέχει λίγο από τα είδη της μουσικής που ακούω, αλλά δεν έχει απολύτως καμία σημασία, εκτιμώ καθετί ωραίο."


...σε έχω συμπαθήσει λέω!!!!

Πολύ καλές επιλογές!!!!!


(σόρι για τα πολλά σχόλια :Ρ)

Ραψωδία είπε...

Από Yann νομίζω έχω ακούσει σχεδόν τα πάντα (δεν ξέρω αν μου ξεφεύγει ίσως κάτι ακόμα). Τον θεωρώ από τους πολύ αγαπημένους μου.
Είναι κάτι σαν μοντέρνος Μότσαρτ ως προς τα συναισθήματα που προκαλεί, έτσι ήταν κι ο τελευταίος, όπως πχ οι σονάτες του, νομίζεις ότι είναι ελαφριές και απλές αλλά δεν είναι. Είναι βαθιές και βγάζουν πολλά πράγματα. Δεν τόλμησα τον παραλληλισμό αυτό στο ποστ, αλλά τον έκανε και μία φίλη μου εκτός από μένα, οπότε σκέφτηκα ότι δε λέω εντελώς βλακείες :)
Είδα από τα blog σου ότι πρέπει να έχεις κάποια ιδιαίτερη σχέση κι εσύ με τη Γαλλία ή κάνω λάθος; (ίσως αν διαβάσω αρκετά πίσω να βρω την απάντηση)
Πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα διάβασα και είδα, θα τα παρακολουθώ από δω και στο εξής.
Κι εγώ χαίρομαι πολύ που σε βρίσκω :))

PS. Σήμερα άκουγα άπειρες ώρες Yann και μάλλον αυτό με επηρέασε να κάνω κι αυτή την πεντάδα. Επίσης, αν μπορούσα θα έβαζα το l'absent αλλά δυστυχώς το stream του κομματιού που βρήκα δε δούλευε :(

Ραψωδία είπε...

Αντί για πολλά σχόλια εγώ κάνω ένα τεράστιο, πυκνό και δυσκολοδιάβαστο συνήθως οπότε μην ανησυχείς για τα σχόλια :D

cortlinux είπε...

εμένα μου άρεσε πολύ αυτή η παρουσίαση. περιμένω κι άλλες. ξέρω ή και υποπτεύομαι ότι κρύβεις κι άλλες όμορφες μουσικές διαδρομές.

exilio είπε...

Ιδιαίτερη σχέση με την Γαλλία...αν εννοείς καταγωγή..δεν έχω.Τυγχαίνει απλώς να έχω γαλλικό όνομα και να την αγαπώ πολύ!!!
Εσύ απο ότι βλέπω μένεις Τουλούζ.Αλήθεια πως είναι τα πράγματα εκεί;

Παρατήρησα ότι έχεις msn..και επειδή καίγομαι με τις ώρες :Ρ..σκέφτηκα να σε ρωτήσω αν θα ήθελες να σε κάνω add.Θα χαρώ πολύ να τα λέμε και απο κεί!:)

Α ναι αυτό που λέει και o cortlinux..να συνεχίσεις να βάζεις μουσική στο μπλόγκ σου..έχεις όμορφο γούστο:)))

exilio είπε...

Lol..άκυρο...Τουλον...ναι..τα ματάκια μου είναι λίγο..άστα να πάνε ^_^

Ραψωδία είπε...

Όλοι με την Toulοuse την μπερδεύουν ^^
Βεβαίως, κάνε add το msn ελεύθερα, γι αυτό το έχω εκεί, θα χαρώ πολύ να μιλήσουμε :)))